FORSKELLIGE VARIANTER AF KETOGEN DIÆT

FORSKELLIGE VARIANTER AF KETOGEN DIÆT

Forskellige varianter af ketogen diæt anvendes for at kunne tilpasse individuelle behov. Den diæt, der passer bedst til den enkelte vælges i samråd med specialistteamet.

Den originale variant af ketogen diæt omtales som “klassisk ketogen diæt.” Forskellige varianter af denne diæt er blevet udviklet for at tilbyde alternativer til patienterne. Disse inkluderer:

Modificeret ketogen diæt (Modified Atkins Diet/MAD)

Medium-chaintriglyceride diæt (MCT)

Lavglykæmisk indeks diæt (LGIT).

Din læge og kliniske diætist vil i tæt samarbejde med din familie vælge den variant, der er optimal for dig eller dit barn.

FÆLLESTRÆK FOR ALLE VARIANTER AF KETOGEN DIÆT

  • Begrænset indtag af kulhydrater
  • Øget fedtindtag
  • Alle måltider er nøje sammensat og beregnet
  • Skal gennemføres under nøje medicinsk monitorering

Nøjagtigheden omkring diætbehandlingen er stor. Maden er beregnet efter individuelle behov, og intet ud over de anslåede måltider bør gives eller indtages. Alle måltider er lige energirige og kan derfor udskiftes. Antal måltider er normalt fire til fem spredt over dagen, så evt. faste om natten ikke bliver for lang. Væskebehov beregnes også individuelt og fordeles i løbet af dagen.

KETOGEN RATIO

En ketogen ratio beskriver forholdet mellem fedt i diæten i forhold til mængden af protein og kulhydrat tilsammen. Det er din læge eller kliniske diætist, der afgør hvilken ratio, som er bedst egnet til dig eller dit barn. Der findes derfor forskellige ketogene diæter med forskellige ratioer.
En klassisk ketogen diæt har normalt en ratio på 4:1, men kan også have en ratio på 3:1 eller 2:1.
For enkelte varianter af diæten benyttes udtrykket ratio ikke, men beregnes i stedet baseret på gram kulhydrater pr. dag, der begrænses til et niveau, som besluttes af din læge eller kliniske diætist.

Hvad er ketogen diæt?

Den ketogene diæt er diætbehandling bestående af højt fedt-, lav-kulhydrat- og moderat proteinindhold. Den ketogene diæt bruges til at kontrollere krampeanfald hos patienter med epilepsi, der ikke reagerer på antiepileptiske lægemidler. Dette kaldes refraktær eller medicinresistent epilepsi.

LÆS MERE

Hvordan virker ketogen diæt?

Ved ketogen diæt omstilles kroppen til at bruge fedt fra kosten som alternativ energikilde i stedet for kulhydrater.

LÆS MERE

Ketocal - En hjælp til den ketogene diæt

Nutricia er stolte af at kunne tilbyde et bredt udvalg af produkter inden for medicinsk ernæring som en hjælp til at gennemføre ketogen diæt.

LÆS MERE

Gode råd ved ketogen diæt

Hvis du har været i kontakt med sundhedsfagligt personale og er igang med at starte en behandling med ketogen diæt for dig selv eller dit barn, vil du her kunne få nogle gode råd om ketogen diæt.

LÆS MERE