Husk ernæringen – også i denne tid

7 April 2020

Husk ernæringen – også i denne tid

Covid-19 udgør en særlig trussel mod vores mest sårbare, såsom ældre, svækkede og syge. Overlevelse er førsteprioritet, men vi må ikke glemme, at ernæringsstatus og ernæringsbehandling kan spille en vigtig rolle i sygdomsforløbet.Del artikel

God ernæring kan støtte et godt immunforsvar

Infektioner trigger immunforsvaret til at aktivere en række energikrævende forsvarsmekanismer for at bekæmpe infektionen. Hvis man ikke indtager tilstrækkeligt ernæring under en infektion, tærer kroppen på sine egne energilagre og muskelmasse. Infektioner kan også nedsætte appetitten og kostindtaget, og øger derfor risikoen for underernæring (1,2).

Samtidigt svækker underernæring immunforsvaret, fordi et aktivt immunforsvar kræver energi og protein. Underernæring øger derfor risikoen for infektioner og gør det sværere at komme sig oven på en infektion, fordi kroppen mangler ressourcer til at modstå infektionen (1,2,3).

Det er derfor vigtigt, at især de mest sårbare personer får tilstrækkeligt ernæring. Proteiner er særligt vigtige for at vedligeholde muskelmassen og funktionsniveauet, men de indgår også som essentielle elementer i immunforsvaret (4).

Referencer

(1) Schaible & Kaufmann. Malnutrition and infection: Complex Mechanisms and Global Impacts. PLoS Medicine 2007;4(5):0806-0812

(2) Norman K, et al. Prognostic Impact of Disease-Related Malnutrition. Clin Nutr 2008;27(1):5-15

(3) Stratton, Green & Elia, Wallingford: CAB International, 2002, in press.

(4) Strobel cap 26 in Geissler & Powers, Churcill Livingstone Elsevir 12th edition 2011

Print Page