Ernæringens betydning
Mennesker med dysfagi kan have svært ved at indtage tilstrækkeligt med energi og protein, især hvis de frygter at få maden galt i halsen og derved mister lysten til at spise (3). Sygdomsrelateret underernæring øger risikoen for komplikationer og mortalitet (se sygdomsrelateret underernæring), og det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at mennesker med dysfagi får opfyldt deres energi- og ernæringsbehov på trods af deres sygdomstilstand.
Dansk Selskab for Apopleksi anbefaler, at mennesker som har dysfagi ved indlæggelsen ernæres via en naso-gastrisk sonde, og at denne anlægges hurtigst muligt(1). Hvis mennesker med dysfagi modtager ernæring peroralt, er det vigtigt, at kostens konsistens tilpasses, således at maden er tygge-/synkevenlig (1). Tygge-/synkevenlig kost gør synkeprocessen lettere, og benyttes derfor til at reducere risikoen for de negative følger af dysfagi. (4)