Medicinsk ernæring og livskvalitet
Forskning viser, at medicinsk ernæring kan have en indvirkning på livskvalitet
Forskning viser, at medicinsk ernæring kan have en indvirkning på livskvalitet
Medicinsk ernæring spiller en vigtig rolle i den understøttende behandling af kræft og påvirker tolerance, behandlingsresultat og livskvalitet (1-3). Baldwin C et al. har undersøgt effekten af intervention med ernæringsdrikke på ernæringsmæssige og kliniske resultater samt livskvalitet (QoL) og rapporterede en forbedring af følelsesmæssig mestring, dyspnø, appetittab og livskvalitet hos patienter med kræft, der er underernærede eller i ernæringsmæssig risiko.
Nutricias ernæringsprodukter er fødevarer til særlige medicinske formål og skal anvendes i samråd med læge eller diætist.
Studier viser, at hvis medicinsk ernæring opstartes tidligt, kan en negativ udvikling med vægttab og kakeksi vendes og føre til bedre behandling, tolerance, livskvalitet samt bedre forventet levetid (3-6).
Studier har fundet, at tidlig ernæringsmæssig håndtering af patienter i risiko for underernæring kan forbedre aspekter såsom emotionel dysfunktion og appetitløshed (3).
Medicinsk ernæring kan hjælpe patienter vedligeholde deres styrke igennem kræftbehandlingen, opretholde deres fysiske funktion og gøre perioder mellem behandlinger lettere (7).
Studier har vist, at medicinske ernæringsdrikke kan øge energi- og næringsindtaget og forbedre nogle aspekter af livskvaliteten hos kræftpatienter (3).
*Nordiske ekspertanbefalinger baseret på ESPEN guidelines og GLIM-kriterier
En praktisk 7-trins guide til dig og dine kollegaer med henblik på at integrere ernæring som en del af den understøttende kræftbehandling.
Læs mere