Komælksallergi

En allergisk reaktion på fødevarer opstår, når kroppens immunsystem reagerer uhensigtsmæssigt på noget i en bestemt fødevare.

Komælksallergi

Vores immunsystem arbejder hårdt for at beskytte os mod infektioner ved at angribe de virusser og bakterier, der kan gøre os syge. En allergisk reaktion på fødevarer opstår, når kroppens immunsystem reagerer uhensigtsmæssigt på noget i en bestemt fødevare. I tilfælde af komælksallergi reagerer immunsystemet på proteinerne indeholdt i komælk (1). Komælksallergi er den mest almindelige fødevareallergi i den tidlige barndom, og rammer 2-5% af spædbørn (1). Symptomerne dækker bredt og kan være en stor byrde og stressfaktor for både spædbarnet og familien.

Hypoallergene modermælkserstatninger

Amning sikrer, at spædbørn får den bedste ernæring for at vokse og udvikle sig sundt. Selvom amning er bedst for børn, kan nogle spædbørn med komælksallergi, som er meget følsomme, få allergiske reaktioner gennem brystmælken. Dette betyder, at spædbarnet reagerer på de små mængder komælksproteiner, som går fra morens kost til barnet via brystmælken. Hvis udelukkelsen af mælkeprodukter fra morens egen kost ikke er muligt, kan en sundhedsfaglig anbefale, at spædbarnet i stedet får en ‘hypoallergen’ erstatning. Hypoallergene erstatninger findes i to former: ekstensivt hydrolyseret formula (eHF) og aminosyrebaseret formula (AAF)(2).

eHF modermælkserstatninger anbefales endvidere af Sundhedsstyrelsen til allergiforebyggelse de første 4 måneder af spædbarnets liv, såfremt mor ikke ammer, og såfremt barnet har en særlig risiko for udvikling af allergi (3). Ved særlig risiko forstås, at enten en forælder eller søskende har eller har haft en lægediagnosticeret allergi (3).

Er du sundhedsfagligt personale og vil vide mere om børn med komælksallergi?

Velkommen til vores sider, hvor vi går i dybden med information omkring børn med komælksallergi.

Komælksallergi vs laktoseintolerance

2-3 % af alle børn rammes af komælksallergi, og næsten alle tilfælde indtræffer det første leveår. Men hvad er forskellen på komælksallergi og laktoseintolerance?

Læs mere

Symptomerne på komælksallergi

Symptomerne på komælksallergi kan vise sig på forskellig vis. Der er store variationer i symptomerne hos det enkelte barn, hvilket kan bidrage til, at der kan gå lang tid før et mælkeallergisk barn får den rette diagnose.

Læs mere

Diagnosticering og ernæringsmæssig håndtering af komælksallergi

Komælksproteinallergi er klassificeret som enten IgE-medieret eller ikke-IgE-medieret, og diagnosen er ikke altid ligetil.

Læs mere

Uddannelse og undervisning

Som en del af Nutricia Academia tilbyder vi undervisning, der er skræddersyet behovet hos sundhedsplejerskerne – hvad enten fokus skal være på forskning i brystmælk og dens sammensætning, tydelige tegn og symptomer på komælksallergi eller hvordan komælksallergi diagnosticeres og behandles

Læs mere

Dine anbefalinger gør en forskel

Forældre har tillid til det sundhedsfaglige personale, når det kommer til anbefalinger af specialprodukter til barnet med komælksallergi, hvis amning ikke er muligt eller tilstrækkeligt. De forskellige produkter på markedet indeholder forskellige ernæringsmæssige komponenter, og dine anbefalinger har betydning for både barnet og familien. Brystmælk er den bedste ernæring til spædbørn, også til børn med komælksallergi.

Læs mere

Er du sundhedsfagligt personale?

Læs mere om vores produkter som er egnet til børn med komælksallergi.

Til vores produkter

Referencer

(1) Fiocchi A, et al. World Allergy Organization (WOA) Diagnosis and Rationale for Action against Cow´s Milk Allergy (DRAMCA) Guidelines. Pediatr Allergy Immunol 2010;21(21):1-125.

(2) Wood. Pediatrics Vol. 111 No. 6 June 2003.

(3) Sundhedsstyrelsen. Ernæring til spædbørn og småbørn – en håndbog for sundhedspersonale 2017. 3.udgave, 1.oplag.