DETTE ER EN INFORMATIONSSIDE TIL SUNDHEDSFAGLIGT PERSONALE

Nutricias produkter er fødevarer til særlige medicinske formål og skal anvendes under lægelig overvågning. Venligst bekræft at du er læge, diætist eller andet sundhedsfagligt personale.

PRÆOPERATIV ERNÆRINGSTERAPI

ARTIKEL

Læs hele artiklen om vigtigheden af præoperativ ernæringsterapi for postoperative fordele og minimering af stressmetabolisme.

FANGET I EN OND CIRKEL

Kræftpatienter taber sig ofte enten som konsekvens af de metaboliske forandringer såsom inflammation forårsaget af tumoren selv, som øger kataboslimen, eller pga. nedsat kostindtag som følge af smerte, træthed eller bivirkninger fra kræftbehandlingen (1,2). Kvalme, opkast og smagsforandringer er ofte rapporterede bivirkninger fra behandlingen, som forårsager lavt kostindtag (3). Mindst en tredjedel af kræftpatienter er påvirket af kræftrelateret underernæring (4).

VÆGTTAB OG TAB AF MUSKELMASSE

Et vægttab på ét kg hos kræftpatienter svarer til 500 gram tabt muskelmasse. Kræftpatienter oplever ofte vægttab allerede inden operation (5). Det er yderst vigtigt at opretholde muskelmassen, da der er mindre sandsynlighed for overlevelse blandt patienter med lille muskelmasse sammenlignet med patienter med større muskelmasse (5,6).

I gennemsnit har en ud af tre patienter mistet muskelmasse inden operation, og tabet af muskelmasse øges yderligere efter neoadjuverende behandling (7,8). Vægttab og tab af muskelmasse hos kræftpatienter kan føre til postoperative komplikationer. Det kan forlænge indlæggelsestiden og øge postoperativ morbiditet efter operation hos sarkopeniske patienter (7).

Det er vigtigt at huske på, at selv overvægtige patienter kan være sarkopeniske, og at sarkopeniske, overvægtige patienter ligeså er set at have kortere overlevelse (9).

Øget proteinindtag er afgørende for at opretholde muskelmasse og muskelstyrke (10)

ERNÆRINGSMÆSSIG HÅNDTERING AF KRÆFTPATIENTER

Ernæringsterapi er en essentiel del af den kliniske behandling af kræftpatienter. Kræftpatienter har øget proteinbehov og anbefales at indtage op til dobbelt så meget protein (1,5 g/kg/dag) som raske personer (0,8 g/kg/dag) (10,11).
På forskellige tidspunker i behandlingsforløbet vil patienten opleve adskillige episoder af stressmetabolisme, hvilket kan føre til øget vægttab. Allessandreo Laviano understreger, hvordan påvirkningen af stressmetabolisme bør minimeres, for at optimere rehabiliteringsfasen (11). Dette giver mulighed for at hjælpe patienten genvinde vægten og muskelmassen med henblik på at optimere behandlingen.

Præoperativ ernæringsmæssig håndtering af kræftpatienter, selv uden kliniske tegn på sygdomsrelateret underernæring, har vist sig at bevirke sjældnere og mindre alvorlige postoperative komplikationer, kortere indlæggelsestider og færre genindlægelser (12,13,14)

PRÆOPERATIV ERNÆRINGSMÆSSIG HÅNDTERING FOR POSTOPERATIVE FORDELE

  • Brug af proteinrige medicinske ernæringsdrikke forud for operation fører til sjældnere og mindre alvorlige postoperative komplikationer og øget livskvalitet for patienter (13,14).
  • Patienterne har også signifikant kortere indlæggelsestid (13,14) og færre genindlæggelser (13).
  • Europæiske retningslinjer for ernæring anbefaler tidlig screening og tilstrækkelig energi- og proteinrigt ernæringssupplement (15).

Nutricias ernæringsprodukter er fødevarer til særlige medicinske formål og skal anvendes i samråd med læge eller diætist.

LÆS MERE

Muskelmasse og kemotoksicitet

Betydningen af muskelmasse og -densitet for kemotoksicitet

LÆS MERE

Smagsforandringer og kræftbehandling

Smagsforandringer kan bidrage til sygdomsrelateret underernæring, som er en vigtig forudsigende faktor for morbiditet, mortalitet, respons på behandling og toksicitet.

LÆS MERE

Vægttab og overlevelse hos kræftpatienter

Betydningen af vægttab og BMI for kræftpatienters overlevelse.

LÆS MERE

Referencer

(1) Marin Caro MM, et al. Nutritional Intervention and Quality of Life in Adult Oncology Patients. Clin Nutr 2007;26(3):289-301

(2) Fearon K, et al. Understanding the Mechanisms and Treatment Options in Cancer Cachexia. Nat Rev Clin Oncol 2013;10(2):90-99

(3) Spotten LE, et al. Subjective an objective taste and smell changes in cancer. Annals of Oncology 2017;28(5):969–984

(4) Pressoir M, et al. Prevalence, Risk Factors and Clinical Implications of Malnutrition in French Comprehensive Cancer Centers. Br J Cancer 2010;102(6):966-971

(5) Grossberg AJ et al JAMA Oncology 2018

(6) Tao W & Lagergren J, et al. Clinical Management of Obese Patients With Cancer. Nat Rev Clin Oncol 2013;10:519–533.

(7) Levolger S, et al. Systematic Review of Sarcopenia in Patients Operated on for Gastrointestinal and Hepatopancreatobiliary Malignancies. Br J Surg 2015;102(12):1448-1458

(8) Awad S, et al. Marked Changes in Body Composition Following Neoadjuvant Chemotherapy for Oesophagogastric Cancer. Clin Nutr 2012;31:74–77

(9) Yip C, et al. Assessment of Sarcopenia and Changes in Body Composition After Neoadjucant Chemotherapy and Associations With Clinical Outcomes in Oesophagogastric Cancer. Eur Radiol 2014;24:998–1005

(10) Arends J, et al. ESPEN Guidelines on nutrition in cancer patients. ClinNutr 2016:1-38

(11) Presented at ESMO guideline session 2018. Paper under preparation

(12) Kabata P, et al. Perioperativ nutritional support in cancer patients with no clinical signs of malnutrition-prospective randomized controlled trail. Support Care Cancer 2015;23(2):365-370

(13) Maňásek V, et al. The Impact of High Protein Nutritional Support on Clinical Outcomes and Treatment Costs of Patients with Colorectal Cancer. Klin Onkol 2016;29(5):351-357

(14) Boelens PG, et al. Reduction of Postoperative Ileus by Early Enteral Nutrition in Patients Undergoing Major Rectal Surgery: Prospective, Randomized, Controlled Trail. Ann Surg 2014;259(4):649-655.

(15) Laviano A, et al. Nutrition Support and Clinical Outcome in Advanced Cancer Patients. Proc Nutr Soc 2018;77(4):388-393

Print Page