Kræft og vægttab

Mennesker med kræft er i risiko for at blive underernærede, både på grund af den fysiske og metaboliske påvirkning, sygdommen har på kroppen, men også antikræftbehandlingen kan bidrage til sygdomsrelateret underernæring.

Ca. 60% af kræftpatienter er underernærede eller i risiko for sygdomsrelateret underernæring, hvilket er en vigtig, negativ forudsigende faktor for udfald (1,2)
Der kan være mange årsager til vægttab blandt kræftpatienter. Metaboliske forandringer såsom øget katabolisme pga. inflammationen forårsaget af tumoren eller nedsat kostindtag som følge af dårlig appetit eller bivirkninger fra behandlingen kan føre til vægttab og sygdomsrelateret underernæring.
80% af patienter med gastrointestinal kræft har haft et vægttab på mere end 10% i løbet af de første seks måneder efter diagnosen (1-3). Konsekvenserne af vægttab kan være fatale. Forskningen viser, at underernæring er en vigtig forudsigende faktor for overlevelse, respons på behandling og toksicitet hos kræftpatienter (4). Opretholdelse af kropsvægten under kræftbehandlingen kan hjælpe patienterne gennemføre kemoterapi som planlagt, samt øge livskvaliteten for patienterne og de pårørende i en i forvejen svær situation.

VIGTIGHEDEN AF AT OPRETHOLDE VÆGTEN

Kræft kan være både fysisk og mentalt opslidende for patienterne og de pårørende. Mental støtte er naturligvis vigtigt for at komme igennem behandlingen, men kroppen har også brug for støtte i form af ernæring, som kan hjælpe patienterne opretholde vægten og have styrke til at gennemføre behandlingsforløbet som planlagt. Din vejledning kan gøre en forskel for patienterne.

TILSKUD TIL MEDICINSKE ERNÆRINGSDRIKKE TIL KRÆFTPATIENTER

Medicinske ernæringsdrikke på Lægemiddelstyrelsens liste over ernæringspræparater godkendt til tilskud kan ordineres på en grøn recept til patienter, som er alvorligt svækkede eller svært syge. Med en grøn recept dækker sygesikringen 60% af prisen for medicinsk ernæring.

Nutricias ernæringsprodukter er fødevarer til særlige medicinske formål og skal anvendes i samråd med læge eller diætist.

Se vores film om forskning i medicinsk ernæring og kræft

NUTRICIA RESEARCH

Lær mere om hvordan Nutricia forsker i mulighederne for at forbedre resultatet for kræftpatienter, som venter på behandling, er under behandling eller kommer sig efter behandling.

VIL DU LÆSE MERE OM KRÆFT OG ERNÆRING?

Vægttab og overlevelse hos kræftpatienter

Betydningen af vægttab og BMI for kræftpatienters overlevelse.

LÆS MERE

Medicinsk ernæring og livskvalitet

Forskning viser, at medicinsk ernæring kan have en indvirkning på livskvalitet

LÆS MERE

Nordiske ekspertanbefalinger

En praktisk 7-trins guide til dig og dine kollegaer med henblik på at integrere ernæring som en del af den understøttende kræftbehandling.

LÆS MERE

Ernæring og kræftbehandling - din rolle som onkolog

Trin til implementering af ernæring som en del af kræftbehandling i klinisk praksis

LÆS MERE

Ernæring og kræftbehandling - din rolle som sygeplejerske eller diætist

Trin til implementering af medicinsk ernæring som en del af kræftbehandling i klinisk praksis

LÆS MERE

Præoperativ ernæringsterapi

Vigtigheden af præoperativ ernæringsterapi for postoperative fordele og minimering af stressmetabolisme.

LÆS MERE

Muskelmasse og kemotoksicitet

Betydningen af muskelmasse og -densitet for kemotoksicitet

LÆS MERE

Smagsforandringer og kræftbehandling

Smagsforandringer kan bidrage til sygdomsrelateret underernæring, som er en vigtig forudsigende faktor for morbiditet, mortalitet, respons på behandling og toksicitet.

LÆS MERE

VORES PRODUKTER

Læs mere om vores produkter som er egnet til kræftpatienter.

Nutridrink Compact Protein

Nutridrink Compact Protein

Ernæringsdrik med høj næringstæthed i lille volumen (125 ml) og med forøget energi- og proteinindhold. Anvendes som supplement til den normale kost. Fiberfri. Glutenfri og laktosefattig. Nutridrink Compact Protein-serien består af 7 smagsvarianter. Smage fra tilsat aroma.

Læs mere
Nutridrink Compact Protein Sensations

Nutridrink Compact Protein Sensations

Protein- og energirig ernæringsdrik med høj næringstæthed i lille volumen. Nutridrink Compact Protein Sensations – til smagsforandringer er specielt udviklet til behandlingsrelaterede smagsændringer hos kræftpatienter. Fiberfri. Glutenfri. Laktosefattig. 125 ml.

Læs mere

REFERENCER

(1) Laviano A, et al. Nutrition Support and Clinical Outcome in Advanced Cancer Patients. Proc Nutr Soc 2018;77(4):388-393.

(2) Martin L, et al. Diagnostic Criteria for the Classification of Cancer-Associated Weight Loss, J Clin Oncol 2015;33(1):90-9

(3) Marin Caro MM, et al. Nutritional Intervention and Quality of Life in Adult Oncology Patients. Clin Nutr 2007;26(3):289-301

(4) Prado CM, et al. Sarcopenia and Cachexia in the Era of Obesity: Clinical and Nutritional Impact. Proc Nutr Soc 2016;75(2):188-98