Nedsat appetit under sygdom

Når sygdom nedsætter din appetit og gør hvert måltid til en kamp

Sygdom kan nedsætte appetitten, men kan også påvirke din smags- og lugtesans og derved hvilke fødevarer, du kan lide.
Du har måske mindre lyst til at spise, får kvalme ved tanken om mad, eller måske smager maden ikke, som den gjorde før.

Hvis appetitten er lille, er det en god idé at spise energitætte fødevarer, og det er også vigtigt at spise tilstrækkeligt med protein. Proteiner er helt essentielle for at opbygge og vedligeholde muskelmasse og derved hjælpe til at genvinde styrken og evnen til at udføre dagligdagens aktiviteter.

Hvis du ikke kan imødekomme dit behov for energi og protein gennem almindelig mad alene, kan din læge, diætist eller apotekspersonalet anbefale Nutridrink medicinske ernæringsdrikke. Nutridrink er fødevarer til særlige medicinske formål og skal anvendes i samråd med læge.

Læs mere om medicinske ernæringsdrikke og Nutridrink-porteføljen her.

FØLG SUNDHEDSPERSONALETS ANVISNINGER

Hvis du er blevet anbefalet Nutridrink ernæringsdrikke, er det vigtigt, at du følger sundhedspersonalets anvisninger for at få mest muligt ud af dine ernæringsdrikke. Ernæringsdrikke kan fx hjælpe dig genvinde din styrke og velbefindende.

Tal med din læge, diætist eller apotekspersonalet hvis du har svært ved at drikke den anbefalede mængde ernæringsdrikke. Der findes forskellige metoder, som måske kan hjælpe dig:

 • Mindre volumen
  Nutricia tilbyder Nutridrink Compact, som er en serie af mere koncentrerede ernæringsdrikke på kun 125ml.
 • Variation i konsistens
  Nogle ernæringsdrikke har en tynd konsistens, mens andre er mere fyldige, og nogle har konsistens som dessertmousse.
 • Forskellig temperatur
  Mange ernæringsdrikke smager bedst afkølet, men kan også nydes ved stuetemperatur eller let opvarmet, som fx chokolade- eller mokkasmag (må ikke koge).
 • Variation i smag
  Måske er du mest til smagen af chokolade, vanilje eller snarere en frugtsmag? Overvej evt. en startpakke, som indeholder forskellige smagsvarianter og derved kan hjælpe dig til at finde dine favoritter.

Hvis du endnu ikke er blevet anbefalet medicinske ernæringsdrikke, men oplever nedsat appetit og vægttab i forbindelse med sygdom, er det vigtigt at søge råd hos en sundhedsfaglig og kontakte din læge.

HAR DU ELLER DIN PÅRØRENDE FOR NYLIGT VÆRET ALVORLIGT SYG ELLER INDLAGT PÅ HOSPIATLET?

Læs mere om vigtigheden af at opretholde vægten under og efter sygdom, og hvad man kan gøre for at imødekomme næringsbehovet.

Læs mere her

Denne information må ikke erstatte sundhedsfagligt personales medicinske vejledning. Følg altid lægens, diætistens eller apotekspersonalets vejledning samt sundhedsmyndighedernes vejledning for at få de mest opdaterede informationer for din region. Hvis du har spørgsmål eller bekymringer, skal du søge rådgivning hos sundhedsfagligt personale.

Læs mere

Nutridrink ernæringsdrikke

Nutridrink ernæringsdrikke kan hjælpe med at imødekomme næringsbehovet, når det er svært via almindelig kost.

Læs mere

Ernæring er vigtigt i perioden efter sygdom

Når man kommer sig efter alvorlig sygdom, kan en god ernæringsstatus hjælpe til at genvinde styrken og uafhængigheden.

Læs mere

Ernæring og immunforsvar

Kroppen har brug for energi, protein, vitaminer og mineraler for at bekæmpe infektioner. Læs mere om, hvorfor ernæring er vigtigt for immunforsvaret.

Læs mere

Patienter og pårørende

På vores sider for patienter og pårørende finder du information, opskrifter og gode råd som kan være til hjælp og støtte.

Læs mere
Print Page